Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom zou je een koolhydraatarm dieet volgen?

Koolhydraatarme diëten zijn al jaren populair. Waarom is dit eigenlijk en waarom zou je zo’n dieet volgen? We zochten het voor je uit.

Ze werken

Er is al veel onderzoek gedaan naar koolhydraatarme diëten en over het algemeen komt er steeds dezelfde conclusie uit: ze werken. Met koolhydraatarme diëten val je bijvoorbeeld twee tot drie keer meer af dan met een vetarm dieet.

Het effect van koolhydraatarme diëten zit hem vooral in het effect van dit eetpatroon op je hormonen en bloedsuikerspiegel. Zo verminderen ze het hormoon insuline, dat het lichaam aanzet om koolhydraten als brandstof te gebruiken en vet op te slaan.

Als er minder koolhydraten beschikbaar zijn voor je lijf om te gebruiken als brandstof en als het vet in je vetcellen niet langer opgesloten zit onder invloed van insuline, kan je lichaam haar vetreserves gaan gebruiken als energie. Zodra je vetverbranding aan het werk is, vermindert de hoeveelheid vet in je lichaam en val je af.

Je verliest watergewicht

Als je met een koolhydraatarm dieet begint, verlies je eerst een grote hoeveelheid opgeslagen vocht. Daardoor neemt je gewicht in de eerste week meteen al snel af. Dat komt doordat de voorraad koolhydraten in je lichaam vermindert.

Bij deze voorraad koolhydraten zit een heleboel vocht. Voor iedere gram koolhydraten slaat je lichaam namelijk een paar gram vocht op. Vermindert de koolhydratenvoorraad, dan vermindert ook de hoeveelheid opgeslagen vocht.

Ze bieden voeding voor je spieren en weefsels

Bij een koolhydraatarm dieet zijn de koolhydraten deels vervangen door eiwitten. Deze vormen de bouwstoffen voor je spieren en andere weefsels. Met een koolhydraatarm dieet zorg je dus voor voeding voor je spieren, wat ook helpt om spieren op te bouwen.

Als je meer spieren hebt, zorgt dit niet alleen voor een strakker lijf. Je valt ook gemakkelijker af. Spieren verbranden nu eenmaal energie. Meer spieren betekent dus ook meer gewichtsverlies.

Je eetlust neemt af

Doordat koolhydraatarme diëten relatief veel eiwitten en ook gezonde vetten bevatten, heb je minder eetlust. Eiwitten en vetten verteren namelijk langzamer dan koolhydraten. Daardoor voel je je langer verzadigd.

Daar komt het effect van koolhydraatarme diëten op de verzadigings- en hongerhormonen nog bij. De eerste neemt toe, waardoor je eerder voelt dat je ‘vol’ zit. De tweede neemt juist af, wat bijdraagt aan een verminderd hongergevoel.

Ze verminderen buikvet

Veel van het vetverlies dat je met een koolhydraatarm dieet bereikt, komt voort uit het verminderen van buikvet. Dit is het ongezonde viscerale vet rond de organen als de lever, dat zorgt voor ontstekingen en kan leiden tot een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Ze zijn veilig

Koolhydraatarme diëten zijn veilig. Er worden geen serieuze bijwerkingen gemeld. Als je lichaam in het begin moet omschakelen van de verbranding van koolhydraten naar vetten, kun je wat last hebben van ongemakken als hoofdpijn en moeheid.

Zodra je lijf gewend is aan je nieuwe eetpatroon, verdwijnen de ongemakken en krijg je er meer energie voor terug.

Ze verminderen het risico op ziekte

Koolhydraatarme diëten verminderen het risico op ernstige ziekten aanzienlijk. Zo nemen de risicofactoren van hartziekten af onder invloed van dit eetpatroon. Denk hierbij aan ongezonde bloedvetten en slecht cholesterol.

Ook de bloeddruk en bloedsuikerspiegel laten een duidelijke verbetering zien bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Dat blijkt steeds weer uit onderzoek.

Het dieet is vooral effectief bij mensen met metabool syndroom. Dit is een combinatie van overgewicht, een verstoorde bloedsuikerspiegel, een hoge bloeddruk en slechte cholesterolwaarden. 

Ook is het dieet zeer effectief bij diabetes type 2. Het kan deze ziekte zelfs omkeren, waardoor je je gezondheid terugkrijgt. Voldoende reden dus om minder koolhydraten te eten en meer eiwitten en gezonde vetten in je eetpatroon op te nemen. Lees hier hoe je dat op de juiste manier doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook